Hoe maak je je eigen insectenhotel?

Hoe maak je je eigen insectenhotel?

Veel insecten hebben moeite om de wat koudere dagen door te komen. Om de biodiversiteit te behouden is niet alleen voldoende voeding, maar ook een veilige rustplek belangrijk. Een insectenhotel is hier de perfecte oplossing voor! Maar hoe maak je nu een Hilton voor de zespotigen? En hoe zorg je ervoor dat hun overnachting voelt als een vijfsterren ervaring? Lees het in dit blog!

Voorbereidingen

Om jouw insectenhotel voor zoveel mogelijk soorten gasten toegankelijk te maken, is het van belang om verblijven van verschillende groottes te maken. De insecten moeten knus en warm zitten, maar wel de ruimte hebben om te bewegen in hun holletje. Bij verschillende groottes moet je denken aan plekken voor bijvoorbeeld de bij, de vlinder en het lieveheersbeestje!   

Wat je dus nodig hebt voor het ideale hotel zijn veel verschillende, natuurlijke, materialen. Ook omdat dit zo goed mogelijk de natuurlijke habitat nabootst. Voor bijen zijn lange, holle stengels ideaal (tussen de 3-9mm breed) en vlinders hebben langwerpige gaten nodig zodat hun vleugels niet beschadigen.  

Deze holle stengels kunnen bamboe (deze knagen de bijen zelf uit), riet of braam zijn maar je kunt ook zelf met een boor in een stuk hout gangen maken. Let wel op de dikte van de boor en gebruik ook de volledige lengte van de boor, anders is de gang te ondiep. Let op, de gang moet aan een zijde dicht zijn, neem dus een dik genoeg stuk hout. 

Creativiteit is het sleutelwoord voor de rest van de inrichting. Voor vlinders zijn lange, verticale ruimtes nodig van ongeveer 7-8mm breed en 6-9cm hoog. Andere insecten prijzen zich gelukkig met wat holle ruimtes. Varieer hiermee in grootte. Van 3mm x 3mm tot 10mm x 10mm. 

Beginnen

Voordat je jouw hotel kunt gaan stylen is er eerst een stevige fundering nodig. Je kunt jouw hotel zo groot of klein maken als je zelf wil. Belangrijk is wel dat je hem een stevig plekje geeft, bijvoorbeeld door hem aan een muur te hangen of met palen in de grond te bevestigen. Zoek een zonnig plekje op in je tuin, waar wel nog wat beschutting van het weer is. Zo zitten jouw gasten er warmpjes bij. Voorbeelden van hoe de vorm van jouw insectenhotel eruit kan zien, zie je op deze afbeelding. Zoals je kan zien is een simpele houten 'box' als behuizing al goed genoeg. Als de behuizing gereed is, kan je hem gaan opvullen. 

opvullen

Het leuke is dat je nu helemaal zelf kan bepalen welke materialen je gaat gebruiken en voor wie jouw hotel wordt. Om allerlei soorten insecten een warm plekje te geven kun je de volgende materialen gebruiken: bamboestengels, stukken hout waar verschillende groottes gaten in zijn geboord (ook verticale gleuven), kleinere takjes, dennenappels, gaas, klei of leem vermengd met potgrond en stro. (De leem kan je ook gebruiken om alles vast te plakken aan de randen.) Als je eenmaal alle materialen hebt verzameld, kan je gaan beginnen.

Zorg ervoor dat alle verblijven die je bouwt (de gaten/gleuven) aan de achterkant dicht zijn. Als je in hout zelf gaten boort, zorg je er dus voor dat je niet helemaal tot het einde boort. Om de gleuven voor de vlinders te maken kan je ook met een boormachine veel gaten onder elkaar boren en dan de rand uitschuren totdat je een gladde rand hebt. Als je een figuurzaag hebt kan je ook daarmee de gleuven maken, lijm dan wel aan de achterkant een ander stuk hout om het af te sluiten.  

Gebruik je ook losse materialen zoals dennenappels? Let er dan wel op dat je de ruimte goed opvult met de dennenappels en er dus niet te grote gaten ontstaan. Bevestig gaas voor de dennenappels om te zorgen dat ze er niet uitvallen.  

Klaar? Check nog eens goed af alle materialen stevig vast zitten. Het is belangrijk dat de kamers in het hotel niet ineens gaan verschuiven. 

gasten lokken en onderhoud

Wat bij 90% van de insectenhotels ervoor zorgt dat er geen insecten komen logeren is dat ze simpelweg niet weten dat er een kamer vrij is voor ze! Helaas zien de bijen en vlinders niet meteen dat jouw creatie voor hen gemaakt is. Lok ze daarom naar je hotel met behulp van lekkere dingen. Denk aan een sinaasappelschijfje of een stukje aardbei (vlinders) maar ook aan bloemen met veel nectar en pollen rondom het hotel. In Blossombs zit een mix van wilde bloemen die precies voor de bij en de vlinder erg aantrekkelijk zijn. Ook vinden insecten het fijn om een beetje beschut te zitten (bijvoorbeeld onder een boom), hoewel dit niet noodzakelijk is. 

Na een tijdje zal het hotel een beetje leger worden en kunnen er grotere gaten ontstaan. Blijf je hotel onderhouden door (te) grote gaten weer op te vullen en verweerde materialen te vervangen. Doe dit wel pas als het zomer is, in de winter is de kans groot dat er insecten in het hotel aan het slapen zijn. 

Shop Blossombs en lok gasten