Om ervoor te zorgen dat jouw tuin er weer goed uitziet deze zomer en jouw planten zonder enige hinder kunnen groeien, is het belangrijk dat je straks alweer je tuin gaat aanpakken. In de winter gebeurt er namelijk veel met de grond; hij bevriest, ontdooid, wordt nat enzovoorts. Voor een gezonde tuin (waar je uiteindelijk minder werk aan hebt) is goede voorbereiding essentieel.
Van winter naar lente
Hoewel het erg verleidelijk is om meteen alle "rotzooi" zoals bladeren, takjes en anders groenafval meteen weg te halen en op te ruimen, is het voor de natuur beter om hiermee te wachten tot eind maart/begin april. Dan weet je zeker dat er geen bijen of andere kleine diertjes verstopt zitten! Hommelkonigingen komen van alle vrolijke vliegers vaak als eerste uit hun winterslaap, door hun dikke vachtje kunnen ze wat beter tegen de kou. Toch zijn ze vaak verslapt na hun winterslaap. Zie je een koningin ergens rusten? Vaak is het het beste om haar met rust te laten, zodat ze even kan bijkomen om op zoek te gaan naar eten. Als je toch iets wil doen (omdat ze er wel heel zielig uitziet), geef haar dan via je vinger een druppel honing of suikerwater om aan te sterken. Neem haar niet mee naar binnen en til haar niet op. Daar zijn hommellijfjes te fragiel voor.
De eerste voorbereidingen in de tuin
Nu het lente is, kan je aan de slag! Het gazon is vaak een goede startplek. Haal al het afval uit de winter hiervan af en maai het gras. (alleen als je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen) Ook kan je al beginnen aan het snoeien van je struiken. Let wel op dat jouw snoeibeurt wat “snoeiwonden” bij de plant achterlaat, die kunnen gaan rotten als het lang daarna nat blijft. Het liefst begin je dus ook wat later met snoeien.
Ook de moestuin kan al worden aangepakt! Haal ongewenste groeiers uit de grond (of verplaats ze naar een plekje waar ze wel mogen groeien) en schoffel de grond lekker om. Verrijk de grond eventueel met wat zakken potgrond. Als je grond erg droog is kan je ook iedere paar dagen wat regenwater geven (als dat niet uit de lucht komt vallen).
De grote lenteschoonmaak in de tuin
Nu de grootste klusjes geklaard zijn komt de rest. Klusjes die je eigenlijk onderschat had maar ook erg belangrijk zijn voor je tuin! Het schoonmaken van je tuinmeubelen bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat als het net een dag lekker weer is (en je buiten van de zon wil genieten) je eerst al je tuinmeubelen schoon moet gaan maken. Pak er een sopje en een borstel (of doekje) bij en hup!
Ook de tegels kunnen vast een schoonmaakbeurt gebruiken. Pak een sopje met biologisch afbreekbare allesreiniger en een bezem met harde haren en schrobben maar! De groene aanslag uit de winter kan namelijk best glad zijn en een smakkerd op de tegels is voor niemand fijn.
Voer voor de vlinders en de bijen
Nu je tuin helemaal klaar is om weer in bloei te gaan kan je gaan planten! Denk naast je huidige begroeiing ook eens aan Blossombs, bloembommetjes waar gedurende maart tot en met september kleurrijke wilde bloemen uit groeien. Bloemen waar niet alleen jij, maar ook de vlinder, bijen en andere kleine diertjes blij van worden! Meer info over Blossombs vind je hier.