Waarom Blossombs?

Waarom Blossombs?

Sinds een tijdje is het bekend dat de bestuivers, met name de bijen, het moeilijk hebben. Een van de voornaamste redenen hiervoor is de afname van voedselbronnen, waardoor meer dan de helft van de bijensoorten in Nederland dreigt te verdwijnen. Onze missie is om onze vliegende vrienden te helpen. Hoe we dat doen? Lees snel verder.

Wilde Bloemen

Dat de bijen en vlinders (en andere vliegbeestjes) het moeilijk hebben, komt voornamelijk door een tekort aan voedsel. (Meer info) Door bebouwing en het aanleggen van akkers zijn er veel velden vol wilde bloemen verdwenen. Velden vol eten. Blossombs zijn kleine bommetjes vol met wilde bloemenzaadjes. Deze mix van bloemen is zorgvuldig uitgezocht met oog op de bij en de vlinder. Iedere bloem bevat lekker veel nectar en stuifmeel, zodat ze lekker kunnen smullen. Hoe meer Blossombs er dus worden verspreid, hoe beter we de bijen kunnen helpen.

Ps. op de foto zie je een Phacelia, een van de bloemen in onze mix.

Hoe werkt het?

Een Blossomb is een klein bommetje van vezels en klei gevuld met een mix van zaadjes van wilde bloemen. Welke bloemen er in onze mix zitten, vind je hier. Je kan een Blossomb uitgooien in je tuin en de natuur zijn werk laten doen, dan geniet een grotere vliegende vriend er misschien wel van! (vogels eten graag Blossombs) Of je laat de Blossomb kiemen in een potje, waarna je de uitgekomen zaadjes verplaatst naar de open grond. Zo ben je iets meer verzekerd van succes; kleurrijke bloemen waar jij en de bij van genieten!

Biodiversiteit

Een begrip wat hier niet mag ontbreken: biodiversiteit. Door wilde bloemen te ‘planten’ met Blossombs neemt namelijk het aantal soorten planten (en daarmee bijen en beestjes) in je tuin toe! Hoe hoger de verscheidenheid in planten en dieren, hoe beter voor de natuur. De hele wereld bestaat uit ontzettend veel ecosystemen en in elk ecosysteem heeft ieder plantje en diertje elkaar nodig om te overleven. Verdwijnen er dus bijensoorten, dan zullen op den duur ook plantensoorten gaan verdwijnen. Dit willen we voorkomen door veel verschillende soorten wilde bloemen te verspreiden. Help je mee?

De natuur helpen

Door Blossombs te laten bloeien, maak je de natuur al heel blij. Wil je de bestuivers nog wat meer helpen? Dan hebben we de volgende tips voor je:

  • Bouw een insectenhotel. Hoe klein jouw Hilton ook is, de natuur zal je dankbaar zijn. Hoe je jouw hotel tot een succes brengt lees je hier.

  • Leg in de lente en zomer wat rijp, gesneden fruit buiten. Hier genieten de vlinders bijna meer van dan van wilde bloemen! Ververs dagelijks.

  • Vervang je tegels door groen en je gras door struiken. Dat gras groen is, betekent niet dat de natuur er heel blij van wordt. Overweeg je tegels en gras (deels) te vervangen door een perkje met wilde bloemen (Blossombs) of struiken. Dit zorgt voor een veel betere afvoer van water, meer schuil- en nestplekjes voor dieren en een grotere biodiversiteit in jouw tuin.

  • Leg een wadi aan. Dit is meer bevorderend voor de algehele biodiversiteit in jouw tuin dan specifiek voor de bestuivers, maar zeker het benoemen waard! Dit mini meertje heeft namelijk veel voordelen. Hoe? Lees het hier.

  • Als je een verslapte bij/vlinder ziet, geef ze dan een beetje suikerwater. Laat het diertje zelf op het suikerwater afkomen door het op een paar mm afstand aan te bieden.

Gerelateerde berichten