Misschien wel de bekendste bloem uit onze mix! Deze prachtige ster is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een lust in het veld voor bijen en vlinders. Met haar prachtige rode bladeren valt ze snel op, of dat het aan de kant van de weg is of in jouw eigen tuin! Lees verder over deze interessante wilde bloem.

De Papaver - Papaveraceae

De Grote Klaproos valt binnen de Papaver familie, ofwel de Papaveraceae. Net zoals andere soorten uit deze familie hangt de bloem van deze soort voor het bloeien met gesloten kelkbladeren. Heb je deze soort wel eens in je tuin gehad, dan herken je dit vast. De naam ‘klaproos’ dankt deze bloem aan het feit dat haar bladeren sluiten als er regen aankomt. De bloem is redelijk kwetsbaar en dan doet de regen vaak meer kwaad dan goed. Opvallend aan de Grote Klaproos is hoe snel ze gaan bloeien. Vaak zie je ineens binnen één week bermen vol met rode bladeren! De bloem kan langer blijven bloeien dan wij zijn gewend, echter is het Nederlandse weer vaak te wisselvallig om dit toe te laten.

Klaproos zaaien - hoe doe je dit het beste?

Wil je de klaproos in je tuin of op je balkon om de bijen en de vlinders te helpen? Denk dan eens aan Blossombs. In onze bloembommetjes zitten meer dan 20 verschillende wilde bloemen, waaronder de Grote Klaproos. Iedere bloem is BIJzonder goed voor onze vliegende vrienden; ze zitten vol voedsel! Bovendien hoef je de bommetjes alleen maar neer te gooien en van water te voorzien (als moeder natuur dit niet doet). Makkelijker klaprozen zaaien gaat bijna niet! Meer weten over onze Blossombs? Ga dan eens naar Hoe werkt het?

→ Wanneer moet je klaproos zaaien? Als je Blossombs gebruikt, raden we je aan om deze midden maart uit te gooien. Dan geniet je binnen de kortste keren van prachtige klaprozen. (En veel andere kleurrijke wilde bloemen.)

De betekenis van de Klaproos

Vroeger werd de Klaproos (Papaver Somniferum) geassocieerd met slaperigheid. Het sap dat uit de zaadjes van de plant gehaald kon worden was namelijk opium! De Egyptenaren gebruikten het middel om huilende baby's te kalmeren en een tijd later gebruikte de Grieken het om tijdens genezingsrituelen een soort ‘droomtoestand’ op te wekken. Zelfs in het begin van de 20e eeuw werd opium nog gebruikt als middel om baby’s stil te maken. 

Sinds de Eerste Wereldoorlog staat de bloem symbool voor de herinnering aan gevallen soldaten. De bloemen bloeien veel op de slagvelden in Vlaanderen en op de plekken waar soldaten liggen begraven. Misschien ben je wel bekend met John McCrae’s gedicht: ‘Flanders Fields’. Tot op de dag van vandaag staan de mooie bloemen hierom bekend, alhoewel ze vaak ook als liefdessymbool worden gezien door hun rode bladeren.

De bloem van de Grote Klaproos

Uit onze Blossombs groeien rode (en soms zwarte) klaprozen. De rode bloemen zijn het meest gebruikelijk en zijn het best ‘in het wild’ te vinden. Van de vier tot zes bloembladeren vallen er vroegtijdig wel eens wat naar beneden. Deze bladeren bevatten relatief weinig vocht en kunnen dan ook goed gedroogd worden. Na het bloeien zal een klaproos zich weer sluiten (net als voor het bloeien) en vult de papaver zich met zaadjes. Deze kan je van de stengel afhalen als je zelf wil bepalen waar de klaprozen zullen bloeien volgend jaar.

Gerelateerde berichten