Dat wij onze zoemende vrienden moeten helpen is wel duidelijk. Door gebrek aan voedsel en rustplekken neemt het aantal bijen en vlinders enorm af. En ze zijn zo belangrijk voor de natuur! Om de bijen en vlinders te helpen, is het ook belangrijk om wat meer over ze te weten. Wat doen ze nu precies en welke soorten zijn er allemaal? Leer meer over onze vrienden in dit blog.
Bijen
De meeste mensen denken aan honingbijen als je het over ‘bijen’ hebt. Dit is echter niet de enige soort; er zijn wel meer dan 350 soorten!
- De honingbij is echter wel de meest voorkomende soort bij. Deze bijen leven in volken van wel 40.000 soortgenoten in de zomer. In de winter krimpt de grootte naar ongeveer 10.000 om overlevingskansen te vergroten. Deze kolonies hebben een koningin, alle nakomelingen komen van haar af.
--> Door gebrek aan verblijfplaatsen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen komt de honingbij vrijwel niet meer in het wild voor in Nederland. Deze soort bij wordt door de imker gehouden.
- Solitaire bijen leven meestal alleen. Ze verschillen erg in uiterlijk, waardoor ze niet altijd herkenbaar zijn als een bij. Op het plaatje zie je bijvoorbeeld een Klokjesbij. De solitaire bijen zijn ook voornamelijk degenen waar onze Blossombs voor bedoeld zijn. Zij moeten het hebben van de wilde bloemen die in de natuur groeien, of die door ons worden geplant.
--> Een insectenhotel met plekken voor de bij wordt vooral bezet door ongeveer de helft van de solitaire bijen. Dit vergroot hun overlevingskans enorm. Zo hebben ze immers een veilig plekje om te verblijven en eitjes te leggen. Sommige bijen graven zich in om hun eitjes onder de grond te leggen. Hen kan je helpen door zo veel mogelijk van het zand in je tuin af te blijven. Wie weet verstop je wel een nestje!
- Hommels zijn ongetwijfeld de schattige soort binnen de bijen. Met hun zachte, dicht behaarde lijfje zien ze er erg lief uit. Die dikke vacht zorgt ervoor dat ze zichzelf beter warm kunnen houden. Dit is ook de reden waarom je in het begin van de lente de hommels als eerste rond ziet vliegen. Vaak zijn dit de koninginnen, op zoek naar een nestplaats. In de zomer leven de hommels in kolonies van 50 - 100 werksters, de koningin en een paar mannetjes. Wist je trouwens dat een hommel wel 2800 bloemen per dag kan bestuiven?
Vlinders
Er zijn ontzettend veel soorten vlinders, van geel tot blauw en van groot tot klein. De vlinders met de mooie, felle kleuren zijn voornamelijk dagvlinders, maar er bestaan ook nachtvlinders. (motten) Nachtvlinders worden gemiddeld minder oud dan dagvlinders; ze leven enkele dagen tot weken. Dagvlinders kunnen daarentegen wel 15 maanden oud worden. Dit is inclusief het proces van rups tot vlinder, wat soms wel meer dan een maand kan duren.
Vlindersoorten die je misschien wel eens in je tuin voorbij ziet vliegen:
- Gehakkelde aurelia (zie plaatje). Deze soort kan je goed herkennen aan de gehakkelde vleugelrand en de witte c op de onderkant van de vleugels.
- Citroenvlinder. Deze soort heeft lichtgroen/gelige vleugels en is vaak een van de eerste vlinders die je in het voorjaar ziet vliegen.
- Boomblauwtje. Deze soort lijkt qua vorm en grootte op de Citroenvlinder, maar is volledig lichtblauw met donkere stipjes.
- Klein Koolwitje. Dit zijn de kleine, wit-gelige vlindertjes met enkele stippen op de vleugels.
Net als de bijen vinden vlinders nectar en stuifmeel erg lekker, maar je maakt ze ook erg blij met een stukje rijp fruit. In veel vlindertuinen zie je dan ook overal stukjes sinaasappel liggen.
hard werk
De bestuiving van gewassen is bijna volledig afhankelijk van bijen en vlinders. Terwijl een bij of vlinder van plant naar plant vliegt, blijven er stuifmeelkorrels van de meeldraad van de bloem aan hun lijfje zitten. Als deze korrels vervolgens op de stamper terecht komen, is de bloem bestoven. Hier komt het harige lijfje van de hommel dus erg goed van pas.
Zonder de bestuiving van bloemen groeien er geen vruchten aan de bomen. Ook voor het voortbestaan van veel plantensoorten is de bestuiving van de bloemen noodzakelijk. Zo zijn voor sommige planten en wilde kruiden zijn de nachtvlinders ontzettend belangrijk. Deze planten hebben net een andere bloeiwijze dan de meeste planten waardoor de bestuiving ‘s nachts optimaal is.
Voor de biodiversiteit is het daarbij vitaal dat er zoveel mogelijk verschillende plantensoorten bestaan. Alle dieren, planten en schimmels (alles wat leeft) leven samen in verschillende ecosystemen. Haal je een schakel uit zo’n ecosysteem, dan verzwakt de hele cirkel. Biodiversiteit is daarom ontzettend belangrijk bij het behoud van balans in de natuur. Bijen en vlinders spelen hier dus een grote rol in; een rol waar we ze heel dankbaar voor zijn.